- De Nederlandse topman Hein Schumacher van het Britse verzorgings- en voedingsconcern Unilever stapt na 1,5 jaar alweer op.
- Schumacher wordt vervangen door financieel directeur Fernando Fernandez.
- De Argentijn moet volgens toezichthoudende bestuurders zorgen voor meer waarde van het bedrijf voor aandeelhouders.
- Lees ook: Unilever verkoopt voedselmerk Unox aan Nederlands voedingsbedrijf Zwanenberg Food Group
De Nederlander Hein Schumacher stopt in maart als topman van Unilever, maakte het bedrijf achter merken als Axe en Knorr dinsdag bekend. Hij wordt opgevolgd door de huidige financieel topman van het Britse concern, Fernando Fernandez. Schumacher was nog niet lang de hoogste baas bij Unilever. Hij begon in juli 2023 aan die klus.
Volgens Unilever-voorzitter Ian Meakins is het bestuur van het bedrijf tevreden over de resultaten van het afgelopen jaar, maar “er is veel meer te doen om de best mogelijke resultaten te behalen”. Hij stelt dat Fernandez sinds zijn aantreden als hoogste financiële baas veel indruk heeft gemaakt.
“Het bestuur heeft veel vertrouwen in zijn vermogen om een bestuursteam van hoog niveau te leiden en de voordelen van het groei-actieplan met urgentie te realiseren”, meldt Meakins over Fernandez. De Argentijn zou daarmee ook moeten zorgen voor meer waarde van het bedrijf voor aandeelhouders, staat in het bericht.
Het aandeel Unilever zakte dinsdag na de aankondiging van het vertrek van Schumacher met 3 procent op de Amsterdamse beurs.
Analisten verrast door vertrek Schumacher bij Unilever
Analisten zijn verrast over het opstappen van Schumacher. "Vertrekken na twintig maanden is een beetje aan de korte kant. Ik had niet verwacht dat hij zo snel zou vertrekken", aldus ING-analist Reginald Watson.
Het gaat goed bij Unilever met Schumacher als topman, zei Watson. Schumacher heeft volgens de analist veel bereikt in korte tijd. Zo zette hij het afsplitsen van de ijsdivisie, waaronder Ola en Magnum vallen, in gang. Ook heeft Schumacher volgens Watson de productiviteit bij Unilever heeft verhoogd met het groei-actieplan van het concern.
Twee analisten van zakenbank RBC Capital Markets zeiden tegen persbureau Bloomberg "stomverbaasd" te zijn door het vertrek. Analisten James Edwardes Jones en Wassachon Fon Udomsilpa spraken over "achttien erg succesvolle maanden aan het roer". De kenners gaven aan Schumacher recent nog te hebben ontmoet en stelden dat hij toen zijn "gebruikelijke uitbundige zelf" was. Ze voegden daaraan toe dat ze zijn vertrek "absoluut niet zagen aankomen".
Activistische aandeelhouder Peltz zet Unilever onder druk
Schumacher, die overkwam van zuivelconcern FrieslandCampina, had als taak de prestaties van Unilever te verbeteren. Hij trad aan nadat Nelson Peltz, een activistische aandeelhouder en lid van de raad van bestuur, stevige kritiek had op het beleid van zijn voorganger Alan Jope. Die zou de verzameling merken van Unilever zo ver hebben laten groeien dat het bedrijf zich niet genoeg kon concentreren op de best presterende merken.
Schumacher besloot tot het afsplitsen van merken en onderdelen van Unilever. Zo krijgt de ijsdivisie waar Ola en Magnum onder vallen een aparte beursnotering en krijgen de merken Unox en Conimex een nieuwe eigenaar. Onder Schumacher kondigde Unilever ook een reorganisatie aan waarbij ongeveer 7500 kantoorbanen verloren gingen.
Het afzwakken van de duurzaamheidsdoelen van Unilever op het gebied van plastic, bossen en leefbare lonen bij leveranciers leidde ook tot kritiek van de milieubeweging. Schumacher verdedigde die ingrepen door te stellen dat de doelen realistischer waren geworden dan onder ambitieuze voorgangers.
Fernandez had voordat hij financieel topman was van Unilever de leiding over de divisie voor 'schoonheid en welzijn', waar bijvoorbeeld shampoos en huidverzorgingsmiddelen onder vallen. Dit was de voorbije jaren een van de snelst groeiende onderdelen van het bedrijf. De toekomstige topman kondigt aan te willen werken aan een "toekomstbestendige" merkenportefeuille die voor verdere groei zorgt.